Stormschade voorkomen

Eenvoudige maatregelen kunnen veel schade voorkomen.


Stormschade

Een flinke storm kan heel veel schade veroorzaken. Vooral woonhuizen, bedrijfspanden en auto's moeten het tijdens een storm ontgelden. Complete daken, soms zelfs van meerdere woningen tegelijk, kunnen worden verwoest. Vaak loopt de schade in de tientallen miljoenen. Deze video geeft een goede impressie van hoe het er tijdens een flinke storm aan toe kan gaan.

Meer weten?

Bieden uw verzekeringen voldoende dekking? Ook voor zonnepanelen?
Hoe hoog is het eigen risico voor stormschade? Welke verzekeraar past het beste bij uw situatie?
Vragen die wij graag voor u beantwoorden.


Stel uw vraag

Stormschade voorkomen

Tijdens een storm wordt veel schade veroorzaakt door bomen die ontworteld raken en op auto’s of woningen vallen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaken veel schade. Het goede nieuws? Eenvoudige maatregelen kunnen veel schade voorkomen. Wij vertellen u graag wat u kunt doen.

Dak en muren

  • Controleer of uw dakpannen goed vast zitten en dat er geen dakpannen zijn verschoven. Een windvlaag kan een loszittende dakpan losrukken en lanceren. Deze kan ongelukkig terecht komen. Bijvoorbeeld op een geparkeerde auto of, erger nog, op een voorbijganger. Heeft u een plat dak? Controleer dan regelmatig of de dakranden niet losraken en of het dakgrind goed is verdeeld (grind rolt vaak weg uit de hoeken van een dak. Hierdoor kan het dak op die plekken beschadigen).
  • Zorg dat uw dakgoten en regenpijpen schoon zijn.

    Stormschade voorkomen

    U kunt schade voorkomen of beperken door uw goten en afvoerputten goed schoon te maken.

    Blog: Dakgoten schoonmaken voorkomt lekkages


  • Heeft u zonnepanelen? Het is belangrijk dat uw verzekeraar hiervan op de hoogte is en dat deze goed zijn bevestigd. Een storm kan zonnepanelen die niet goed zijn bevestigd van uw dak afrukken. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Ook wordt dan de bevestiging aan het dak ontwricht.  Weer en wind hebben dan vrij spel met lekkage en waterschade als gevolg. Controleer daarom regelmatig (maar zeker voor en na een storm) of de zonnepanelen nog goed bevestigd zijn.
  • Controleer ook andere zaken die aan uw dak of muren zijn bevestigd, zoals een antenne, rolluiken, zonneschermen of satellietschotel.

Tuin of balkon

  • Zet uw tuinmeubelen, barbecue, trampoline, bloempotten, fietsen etc. in uw schuur of maak ze goed vast. Tijdens een storm kunnen deze veel schade veroorzaken.
  • Schuttingen begeven het vaak tijdens een storm. Controleer daarom of deze nog stevig in de grond staat. Stut de schutting als u twijfelt. Veel schuttingen vormen een afscheiding met buren. Dit betekent meestal dat 50% van de schade aan u wordt vergoed. Uw buren kunnen dan ook 50% van de schade aan de schutting bij hun verzekering claimen. Het is dus ook in uw belang dat uw buren hiervoor zijn verzekerd.
  • Haal plantenbakken en potten die aan balkons of muren hangen weg.
  • Snoei bomen in uw tuin regelmatig en verwijder loshangende takken. Laat oude en verrotte bomen op tijd verwijderen. Schakelt u een bedrijf in om een boom preventief te snoeien of te verwijderen? Soms heeft u dekking op uw verzekering voor de kosten die u hiervoor heeft gemaakt. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een directe schadebedreiging wordt verminderd of zelfs verholpen.

Afdekzeil

  • Het is verstandig om een stevig zeil te bewaren. Dit kunt u gebruiken om bij nood iets af te dekken, zodat u verdere schade kunt voorkomen.

Woning

  • Houd uw ramen en deuren tijdens een storm gesloten. Denk daarbij ook aan daglichten en klapramen. Voor de meeste verzekeringen is dit ook een voorwaarde voor dekking voor waterschade.
  • Is er ook sprake van onweer? Haal dan stekkers en antennes uit het stopcontact.
  • Zorg dat rolluiken en zonneschermen zijn gesloten.

Auto

  • Tijdens een storm worden veel auto's beschadigd door vallende takken of hagel. Parkeer dus niet onder een boom en het liefste in een garage of op een overdekte plek.
  • Houd uw autodeur stevig vast bij het in- en uitstappen.